Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Στην αγορά των e-reader εισέρχεται η SonyΜερίδιο της αγοράς των e-books εποφθαλμιά, όπως όλα δείχνουν, η Sony, μετά την ανακοίνωση κυκλοφορίας ενός e-reader τσέπης που θα κοστολογείται 100 δολάρια φθηνότερα σε σχέση με το Kindle της Amazon.


Η εταιρεία θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την κυκλοφορία του Reader Pocket Edition έως τα τέλη Αυγούστου. Όπως το Kindle και προηγούμενα μοντέλα e-reader της Sony, το Pocket Edition θα διαθέτει οθόνη «ηλεκτρονικού μελανιού», ενώ η πέντε ιντσών οθόνη του θα είναι μικρότερη σε σχέση με το Kindle. Σε αντίθεση με άλλους e-readers, το Pocket Edition δεν θα αναπαράγει μουσικά αρχεία, και δεν θα διαθέτει κάρτα μνήμης.

Η λιανική του τιμή υπολογίζεται στα 199 δολάρια, κατά 30% φθηνότερο σε σχέση με το βασικό μοντέλο του Kindle, και περίπου 80 δολάρια φθηνότερο από το τελευταίο e-reader της Sony. Το μοντέλο θα κυκλοφορεί σε τρία χρώματα, μπλε, κόκκινο και ασημί.

Η αγορά των e-reader θεωρείται προς το παρόν μικρή, αλλά πολλά υποσχόμενη και αναπτυσσόμενη. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις e-books έφτασαν τα 113 εκατομμύρια δολάρια για το 2008, αυξημένες κατά 68% σε σχέση με το 2007, κατά πολύ μικρότερες ωστόσο σε σχέση με τα 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι Αμερικανοί για την αγορά βιβλίων.

Ο Στιβ Χάμπερ, πρόεδρος του τμήματος Ψηφιακών Εκδόσεων της Sony, θεωρεί ότι η χαμηλή τιμή θα προσελκύσει πολλούς καταναλωτές, ενώ δεν ανησυχεί από τον ενδεχόμενο ανταγωνισμό που μπορεί να προκαλέσουν συσκευές όπως το iPhone και τα BlackBerry. «Όσοι το έχουν δει, έχουν εκφράσει πολύ θετικά σχόλια», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Σάρα Ρότμαν, αναλυτής της Forrester Research, θεωρεί ότι η τιμή κάτω από τα 200 δολάρια σπάει ένα σημαντικό ψυχολογικό φράγμα για τους καταναλωτές. «Έχει πολύ ελκυστική τιμή, ειδικά για την εορταστική περίοδο και πιστεύω ότι θα δούμε τις πωλήσεις των e-reader να ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις».

Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο για πωλήσεις δύο εκατομμυρίων συσκευών για το τρέχον έτος. Το 2008, πουλήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο συσκευές. Η Ρότμαν εξάλλου εκφράζει την πεποίθηση ότι με τις τρέχουσες εξελίξεις, η Amazon δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ότι θα αντιδράσει με κάποιο τρόπο στη νέα χαμηλή τιμή που φέρνει στην αγορά η Sony. Σημειώνεται επιπλέον ότι η Sony θα ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός ακόμη e-reader, του PRS-700, στα 299 δολάρια, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον μοντέλο των 350 δολαρίων. Αυτό το νέο μοντέλο, θα έχει την ίδια οθόνη έξι ιντσών με τον προκάτοχό του, χωρίς όμως τον ενσωματωμένο φωτισμό.

Το PRS-700 θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να κρατήσουν σημειώσεις και να υπογραμμίσουν κείμενο με τη χρήση της οθόνης αφής και την ακίδα που θα διαθέτει. Το νέο μοντέλο έχει ενσωματωμένο λεξικό και είναι ταχύτερο στην αλλαγή σελίδων, ενώ θα μπορεί να αποθηκεύει 350 βιβλία στην ενσωματωμένη μνήμη του.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των e-reader της Sony και του Kindle της Amazon είναι ότι οι πρώτοι δεν έχουν δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης σε κάποια υπηρεσία κατεβάσματος βιβλίων, αν και για πρώτη φορά, θα είναι συμβατοί με PC και Mac.

Η Sony προχωρά ακόμη σε επαναπροσδιορισμό της τιμής των e-books που πουλάει στο διαδικτυακό της κατάστημα. Οι νέες κυκλοφορίες και τα best-sellers θα διατίθενται πλέον έναντι 10 δολαρίων, δύο δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με τις υφιστάμενες και ίδιες πλέον με το Amazon.

Το κατάστημα e-book της Sony περιέχει περισσότερα από 100.000 βιβλία, καθώς και περίπου ένα εκατομμύριο δωρεάν βιβλία που περιλαμβάνονται στο Google Books Project της Google, ενώ, συγκριτικά, το Amazon περιέχει 330.000 τίτλους.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: