Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Αντισυνταγματικός ο γαλλικός νόμος των "τριών χτυπημάτων"


Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στη Γαλλία ο διαβόητος νόμος για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Internet, το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρες έβαλε στο μικροσκόπιο τις διατάξεις του νόμου και πριν από λίγες ώρες εξέδωσε την απόφασή του. Οι ανώτατοι Γάλλοι δικαστές απεφάνθησαν τελικά ότι ο νόμος των τριών χτυπημάτων -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται- είναι αντισυνταγματικός και συνεπώς ακυρώνεται η ισχύς του.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο αναφέρει στο σκεπτικό του ότι ο νόμος παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα που αναφέρονται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως η ελευθερία της έκφρασης, ενώ δε σέβεται την αρχή σύμφωνα με την οποία ένας άνθρωπος είναι αθώος μέχρι [δικαστικής] αποδείξεως του εναντίου.

Το μπαλάκι περνάει τώρα στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία καλείται να συντάξει εκ νέου το νόμο, με τρόπο ώστε να είναι σύμφωνος με το Γαλλικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο νέος νόμος θα είναι σαφώς ηπιότερος από τον υπάρχοντα.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος των τριών χτυπημάτων προέβλεπε ότι οι αρχές θα είχαν το δικαίωμα να διακόψουν τη σύνδεση στο Internet όσων συλλαμβάνονταν επανειλημμένα να διακινούν παράνομα υλικό στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν προέβλεπε δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, εξ ου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: