Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Αγορές από eBay... τι πρέπει να προσέχει κανείς!


Ίσως μερικοί να είστε εξοικιωμένοι με τις αγορές μέσω intrnet, ίσως κάποιοι να είστε ακόμη επιφυλακτικοί. Το γεγονός πάντως παραμένει πως οι online αγορές αυξάνονται συνεχώς! Πολλοί από εσάς ίσως να έχετε χρησιμοποιήσει το skroutz.gr για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές, ενώ άλλοι ίσως να είστε σταθεροί σε συγκεκριμένα μαγαζιά.

Από την άλλη, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα δυσπιστοι και προτιμούν τις αγορές από μαγαζί, αλλά και κάποιοι άλλοι που απλά δε θέλουν να δηλώσουν την πιστωτική τους στο internet και γι αυτό προτιμούν την αντικαταβολή. Έτσι, το μεγαλύτερο ίσως μαγαζι του πλανήτη μένει ανεκμετάλευτο! Αν δε καταλάβατε μιλάμε για το eBay, που είναι πραγματικά το μεγαλύτερο μαγαζί που υπάρχει στον πλανήτη!

Ανάμεσα στα θετικά του, ότι μπορεί κανείς να βρει ότι πραγματικά θέλει σε πολύ χαμηλές τιμές. Ανάμεσα στα αρνητικά του, ότι μπορεί να πέσει ο πελάτης σχετικά εύκολα θήμα. Εδώ λοιπόν θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το πως να αγοράζετε από eBay χωρίς προβλήματα.

1. Σιγουρευτείτε ότι θα επισκεφτείτε πρώτα το www.paypal.com και θα φτιάξετε ένα λογαριασμό εκεί. Το paypal είναι μια υπηρεσία που αναλαμβάνει να πληρώσει αυτό για εσάς τον εκάστοτε πωλητή. Εδώ θα δηλώσετε την πιστωτική σας κάρτα και πουθενά αλλού. Το paypal είναι εντελώς δωρεάν για εσάς, και βγάζει τα κέρδη του από τους πωλητές.

2. Αν τυχόν φοβάστε να δηλώσετε κάποια πιστωτική, ή αν ακόμα δεν έχετε πιστωτική, πάτε σε μια τράπεζα (εγώ προτίμησα eurobank) και βγάλτε μια προκληρωμένη πιστωτική (ή αλλιώς elektron visa). Οι κάρτες αυτές λειτουργούν σαν τηλεκάρτες και κανείς δε μπορεί να "τραβήξει" λεφτά αν εσείς δεν έχετε βάλει πρώτα μέσα στην κάρτα. Έτσι εξασφαλίζετε και με δεύτερο τρόπο ότι δε θα σας "καταχρεώσει" κανείς. Εδώ να τονίσω πως το Paypal που αναφέρω παραπάνω είναι αρκετά ασφαλές και εγγυάται αυτό ακριβώς το πράγμα, ότι θα πληρώσετε όσο ακριβώς αναγράφεται στην τιμή αγοράς.

3. Τώρα επισκευτείτε το ebay.com και ξεκινήστε το ψάξιμο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όχι απλό search. Πάμε στο advanced search. θέλουμε να βάλουμε 2-3 λεπτομέρειες πριν ψάξουμε.
- Τα items να είναι available to Greece
- Να μπορούμε να πληρώσουμε μέσω Paypal
- Και αν δε θέλουμε να περιμένουμε κάποια δημοπρασία, τότε τσεκάρουμε και το κουτάκι που λέει Buy it now

4. Μετά από εδώ ψάχνουμε αυτό που θέλουμε. Θα μας βγάλει μια λίστα με αντικείμενα. Βρίσκουμε αυτό που θέλουμε και έπειτα αφού ανοίξουμε το λινκ ελέγχουμε τον πωλητή. Στο πάνω μέρος της σελίδας, δεξιά, αναγράφεται το όνομα του πωλητή (seller) και δίπλα ένας αριθμός, που αντιστοιχεί στο σύνολο των πωλήσεων που έχει κάνει, και ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο πόσος κόσμος είναι ευχαριστημένος από τον πωλήτη αυτόν. Οτιδήποτε πάνω από 500-600 πωλήσεις και 99% θετικές κρητικές, σημαίνει πως ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας και πως δε θα σας κλέψει ούτε θα σας στείλει ότι να 'ναι. Αυτοί οι άνθρωποι βασίζονται στις κρητικές, οπότε δε τους συμφέρει να το ρισκάρουν στέλνοντας χαλασμένα προϊόντα.

5. Μετά από ατό το βήμα, και αφού ελεγξουμε και το πόσο κοστίζει η αποστολή του προϊόντος στην Ελλάδα, μπορούμε να πατήσουμε το Commit to buy κουμπί (έχοντας διαλέξει σα μέθοδο πληρωμής το paypal). Και αφού μας βάλειτο σύστημα μέσα στο paypal πατάμε και pay now για να ολοκληρώσουμε την πληρωμή.

Επισής να πω πως αν αγοράσετε πράγματα από ευρώπη ebay.co.uk κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να περάσετε εκτελωνισμό, ενώ για αγορές κάτω των 50€ δε περνάτε εκτελωνισμό από όπου και αν αγοράσετε. Για μεγαλύτερες αγορές, μπορείτε απλά να ζητήσετε από τον πωλητή να σας το κάνει σε συσκευασία δώρου που δεν περνάει τελωνείο.

Αυτά και καλές αγορές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: