Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Google Books εναντίον Amazon

googlebooks.jpg

Τις ηλεκτρονικές εκδόσεις βιβλίων που διατίθενται σε έντυπη μορφή θα εμπορεύεται απευθείας από το δικτυακό του τόπο το Google. Με το ντεμπούτο του προγραμματισμένο πριν το τέλος του έτους, το Google Books ρίχνει το γάντι στο Amazon και απειλεί το Kindle.

Σύμφωνα με την νέα στρατηγική του Google, εκδοτικοί οίκοι θα παραδίδουν στη μηχανή αναζήτησης τις ηλεκτρονικές εκδόσεις νέων ή υπαρχόντων βιβλίων. Ο χρήστης θα έχει άμεσα στη διάθεσή του το 20% του περιεχομένου τους για προεπισκόπηση και θα μπορεί να αγοράσει ολόκληρο το βιβλίο απευθείας από το Google (ως τώρα, το Google παρέπεμπε σε διαδικτυακά βιβλιοπωλεία, όπως το Amazon).

Το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο του Google θα βρίσκεται σε λειτουργία πριν το τέλος του 2009. Η εταιρεία σκοπεύει να επιβάλλει χρέωση για την πρόσβαση των χρηστών στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων της επιλογής τους. Όταν ο χρήστης βρίσκεται offline θα έχει στη διάθεσή του μια έκδοση προσωρινά αποθηκευμένη (cache). Τα e-book του Google θα είναι αναγνώσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή, δεν θα υπάρχει δηλαδή ο περιορισμός σε μία, όπως κάνει το Amazon με το Kindle.

Μια ακόμα διαφορά του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου του Google είναι ότι δεν θα ορίζει το ίδιο τις τιμές λιανικής πώλησης όπως κάνει το Amazon. Θα επιτρέπει στους εκδοτικούς οίκους να ορίσουν τις τιμές (ακόμα και στο επίπεδο της έντυπης έκδοσης), διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να επεμβαίνει όταν κρίνει ότι οι τιμές είναι «εξωφρενικές». Το Amazon πουλάει e-book αντί 10 περίπου δολαρίων, τιμή από την οποία φαίνεται να ζημιώνεται, αφού συνήθως οι εκδότες τα διαθέτουν στη χονδρική αντί 13-14 δολαρίων. Προφανώς, το Amazon επιχειρεί να προωθήσει έτσι το δικό του e-book reader, Kindle, έχει όμως προκαλέσει αντιδράσεις από τους εκδότες που πωλούν ως επί το πλείστον τα νέα βιβλία αντί 26 δολαρίων.

Η ανακοίνωση αυτή δεν σχετίζεται με την δεδηλωμένη, αλλά αμφιλεγόμενη πρόθεση του Google να διαθέσει μέσω Διαδικτύου επτά εκατομμύρια βιβλία που έχει σκανάρει από ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, η πλειονότητα των οποίων δεν εκδίδονται πια. Η προσπάθεια αυτή του Google να πουλήσει την πρόσβαση στα σκαναρισμένα έγγραφα, συνάντησε την αντίδραση συγγραφέων και εκδοτών, κατέληξε όμως σε διακανονισμό, αν και «η έγκριση και οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο θα πάρει κάποιο καιρό για να πραγματοποιηθεί», όπως αναφέρει το Google στο σχετικό δικτυακό τόπο. Ήδη το Google παρέχει προσβαση σε 1,5 εκατομμύριο βιβλία που έχουν περάσει στην πολιτιστική μας κληρονομιά (public domain).

Δεν υπάρχουν σχόλια: