Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Home 2009 - Λίγα λόγια για το σπίτι μας... τη Γη!

Πορτραίτο ενός πλανήτη σε κίνδυνο

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ Home (Σπίτι), το πορτραίτο ενός όμορφου πλανήτη αντιμέτωπου με πρωτοφανείς παρεμβάσεις.

Ο διάσημος φωτογράφος Γιαν Αρτού-Μπερτράν, γνωστός από το λεύκωμα Η Γη από ψηλά, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα φυσικά θαύματα του κόσμου πριν εστιαστεί σε ρυπογόνα εργοστάσια, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και κατεστραμμένα τοπία.

Η ταινία κυκλοφορεί από την Παρασκευή στις αίθουσες περισσότερων από 100 πόλεων σε όλο τον κόσμο -σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν-, καθώς και στο YouTube και στο δικτυακό τόπο Home-2009.com. (Πέχτηκε και από το Skai την Παρασκευή το βράδυ)

Στο ντοκιμαντέρ «εξηγώ αυτό που συμβαίνει, δεν προτείνω λύσεις. Όλοι όμως έχουμε λύσεις μέσα μας» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτού-Μπερτράν. «Η ιδέα είναι να πείσουμε τον κόσμο να πιέσει τους πολιτικούς για δράση» είπε.

Τρία χρόνια χρειάστηκε η επεξεργασία του υλικού, διάρκειας 488 ωρών, που συγκεντρώθηκε από 54 χώρες στη διάρκεια μιας αποστολής 217 ημερών.

Το Home κόστισε 10 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό για ντοκιμαντέρ, το οποίο καλύφθηκε κυρίως από εταιρείες ειδών ρουχισμού και πολυτελείας.

Τη διανομή ανέλαβε ο Γάλλος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν.

Την αφήγηση στα αγγλικά ανέλαβε η Γκλεν Κλόους και στα ισπανικά η Σάλμα Χάγιεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: