Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Κρίθηκαν ένοχοι οι «πειρατές» του Διαδικτύου

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη ενός από τα πιο γνωστά «πειρατικά» site.

Ένοχοι κρίθηκαν οι τέσσερις άνδρες που δικάστηκαν σε μια από τις πιο πολύκροτες δίκες του χώρου της πειρατείας λογισμικού.

Οι Φρέντερικ Νέιτζ, Γκότφριντ Σβάρτχολμ Βαργκ, Καρλ Λύντσρομ και Πέτερ Σούντε κατηγορούνταν για γενικευμένη παράνομη διακίνηση λογισμικού μέσω του Ίντερνετ. Πρόκειται για τους «ιδιοκτήτες» του site Pirate Bay: μια ιστοσελίδα ανταλλαγής δεδομένων μέσω της διάθεσης torrents, η οποία είχε ιδρυθεί το 2003 από τον οργανισμό εναντίον του copyright, Piratbyran - ωστόσο τα πέντε τελευταία χρόνια ελέγχεται από απλούς χρήστες που ενεργούν αυτόνομα.

Οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι από το σουηδικό δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης ο καθένας και στην απόδοση αποζημίωσης ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες οι οποίες θεωρείται πως επλήγησαν από τη δραστηριότητα του site.

Η τεχνολογία torrent επιτρέπει το διαμοιρασμό μικρών τμημάτων αρχείων (για παράδειγμα μιας ταινίας) ανάμεσα σε χρήστες που τα έχουν και σε χρήστες που τα χρειάζονται. Το Pirate Bay δίνει απλά τους συνδέσμους προς τα torrents, τα οποία δεν παραβιάζουν κάποιου είδους copyright- απλά δίνουν έναν τρόπο «άντλησης» δεδομένων από κάποιους που ήδη τα έχουν αποκτήσει μέσω παράνομων (πειρατικών) μεθόδων. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κινηματογράφου, μουσικής και ηλεκτρονικών παιχνιδιών επιζητούσαν αποζημιώσεις που ανέρχονταν περίπου σε 14 εκατομμύρια δολάρια.

Το Pirate Bay εδρεύει στη Σουηδία, της οποίας η νομοθεσία επιτρέπει τη λειτουργία του. Ωστόσο, ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να επέμβουν.

Η κατηγορία εναντίον των τεσσάρων ανδρών ήταν «συνέργεια στη διάθεση/διακίνηση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα». Μια δεύτερη κατηγορία, αυτή της «συνέργειας στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων» απορρίφθηκε νωρίς στη δίκη.

Η βασική άμυνα των τεσσάρων ή΄ταν η νομιμότητα των ενεργειών τους υπό το σουηδικό νόμο: παρέχουν μια υπηρεσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε νόμιμα είτε παράνομα.

«Δεν μοιραζόμαστε αρχεία, εμείς απλά δίνουμε συνδέσμους (links) προς ήδη διαθέσιμο υλικό. Από αυτή την άποψη, δεν διαφέρουμε από την Google» είπε ένας από τους κατηγορουμένους, ο Πέτερ Σούντε, ο οποίος πριν την έκδοση της ετυμηγορίας συμπλήρωνε πως ακόμα και αν κριθούν ένοχοι, το Pirate Bay θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Αναμένεται να υποβληθεί έφεση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: