Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Μηχανή εκτύπωσης βιβλίων αλλάζει τα δεδομένα στις εκδόσεις


Μία πρωτοποριακή μηχανή εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη έκθεση, διεκδικεί τον τίτλο της σημαντικότερης εξέλιξης από την εποχή που ο Γουτεμβέργιος κατασκεύασε την πρώτη εκτυπωτική μηχανή, καθιστώντας δυνατή τη μαζική παραγωγή βιβλίων.

Με την χαρακτηριστική ονομασία Espresso, η μηχανή εκτυπώνει και δένει ένα βιβλίο σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ ο πελάτης περιμένει. Η Espresso δίνει πρόσβαση σε περίπου μισό εκατομμύριο τίτλους, με στόχο το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 23,6 μίλια ραφιών, ή πενήντα βιβλιοπωλεία σε μια μηχανή.

«Η μηχανή θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που πωλούνται τα βιβλία», ανέφερε ο Άντριου Χάτσινγκς, διευθύνων σύμβουλος εκδοτικού οίκου στο Λονδίνο. «Δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερα καταστήματα και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να ανταγωνιστούν πραγματικά τους μεγάλους οίκους, αλλά και online μαγαζιά όπως το Amazon», συμπλήρωσε.

Κατασκευασμένη από τον Αμερικανό Τζέισον Επστάιν, η Espresso προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της φετινής Έκθεσης Βιβλίου του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα. Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τη μηχανή σε λειτουργία καθώς εκτύπωνε εκατό σελίδες ανά λεπτό, ταξινομούσε, έδενε και τελικά έβγαζε το βιβλίο ζεστό - ζεστό από την ειδική έξοδο.

Έχει ήδη χαρακτηριστεί «το ATM των βιβλίων», ενώ εκδόσεις της λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αίγυπτο, ενώ σύντομα θα φιλοξενηθεί και σε βρετανικό βιβλιοπωλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: