Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Νέες εφαρμογές αναζήτησης στη μηχανή της Google

Η Google πρόσθεσε στη γνωστή μηχανή αναζήτησης δύο νέες πειραματικές λειτουργίες που ελπίζει ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χρήστες αναζητούν εικόνες και ειδήσεις.

Η πρώτη λειτουργία, με την ονομασία Similar Images, χρησιμοποιεί μία φωτογραφία αντί για κείμενο για να βρει παρόμοια αποτελέσματα. Η δεύτερη, η Timeline, εμφανίζει πληροφορίες των Google News με χρονολογική σειρά

«Η ιδέα που προσπαθούμε να αναπτύξουμε στα Google Labs είναι η μείωση του χρόνου από τη στιγμή που έχουμε μια ιδέα μέχρι τη στιγμή που φτάνει στον τελικό χρήστη», ανέφερε ο διευθυντής διαχείρισης προϊόντων της εταιρείας, Τζ. Πίτμαν. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να δουν πολύ νωρίτερα τι αρέσει και τι όχι, ή τι είναι λειτουργικό, δίνοντας τους περισσότερο χρόνο να διορθώσουν τα λάθη τους ή να προσαρμόσουν το προϊόν στις απαιτήσεις των χρηστών.

Η λειτουργία Similar Images επιτρέπει στους χρήστες να ταξινομήσουν τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης στις εικόνες πολύ πιο εύκολα, με το πάτημα ενός link. Σε μια παρουσίαση για δημοσιογράφους, η επικεφαλής προγραμματιστών της Google, Ράντκα Μαλπάνι, χρησιμοποίησε τη λέξη «Paris» για να δείξει τα πλεονεκτήματα της νέας εφαρμογής.

Η αρχική αναζήτηση έφερε αποτελέσματα εικόνων της Πάρις Χίλτον, του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι και μιας παλιάς εκκλησίας. Πατώντας σε μία από τις εικόνες, η μηχανή πλέον έφερνε τα αποτελέσματα που είχαν σχέση μόνο με αυτή. Με λίγα λόγια, οι λέξεις της αναζήτησης εκφράζονται οπτικά σαν εικόνα, και όχι ως κείμενο.

Το άλλο εργαλείο, βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. Το Google News Timeline, εμφανίζει στους χρήστες ένα ιστορικό του γεγονότος που ψάχνουν, μαζί με φωτογραφίες και βίντεο ταξινομημένα με χρονολογική σειρά. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να περιορίσουν την αναζήτηση σε συγκεκριμένα περιοδικά, εφημερίδες ή blogs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: