Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2008

Acer Aspire One - Αναλυτικότερα


Ήρθε ο καιρός για μια πιο αναλυτική ματιά πάνω στο Aspire One. Λοιπόν, απανταχού gadgetάκηδες, σημειώστε τα υπέρ και τα κατά. Που ξέρετε μπορεί και να σας βοηθήσω λίγο με την επιλογή. Έχουμε και λέμε...

1. Το μέγεθος είναι αρκετά καλό και βρήκα και τσάντες που έρχονται ακριβώς για το Aspire One. Βέβαια να είμαι ειλικρινής, δεν έψαξα σε μαγαζιά πληροφορικής, αλλά σε μαγαζιά με τσάντες και ήδη ταξιδίου. Φανταστείτε ότι δε ζορίστηκα πολύ να βγάλω άκρη για μια τσαντούλα που παίρνει ακριβώς το μηχανηματάκι, και χωράει και τα παρελκόμενά του.

2. Η μπαταρία... χμμ... καλή, αλλά όχι άψογη. Με Wifi on και web browsing με ταυτόχρονη δουλειά στο word και το powerpoint (χωρίς μουσική) η μπαταρία των 3 κελιών και 2200mAh βγάζει λίγο παραπάνω από 2 ώρες. Βέβαια με λίγο πιο lite χρήση, φτάνει άνετα τις 2,5 ώρες. Περιμένω με ανυπομονησία την μπαταρία των 6 κελιών λοιπόν.

3. Το πληκτρολόγιο εν τέλει είναι πολύ καλό, βολικό και ικανοποιητικά ευαίσθητο. Μπορεί να μην είναι για ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα αν χρειαστεί. Το μόνο που με δυσκόλεψε λίγο ήταν το backspace που είναι σχετικά μικρό και τέρμα άκρη.

4. 8,9 ίντσες εεε; Άνετα, αλλά για όσους έχουν ένα πρόβλημα όρασης δε θα το συνιστούσα. Πάρτε κάτι μεγαλύτερο. Αν και δεν έχω πρόβλημα, έπρεπε να αλλάξω τις γραμματοσειρές και να κάνω zoom στον firefox ώστε να είμαι άνετος. Κατά τα άλλα δε βρήκα ακόμη ιστοσελίδα που να μη χωράει στο πλάτος. Επίσης για τις "δύσκολες" ώρες που θα θέλει κανείς να δει κάποια ταινία, μπορεί να μη θυμίζει κινηματογράφο, αλλά αν το έχει κανείς σχετικά κοντά τότε θα μείνει ικανοποιημένος.

5. Επεξεργαστής. Atom στα 1.6... και 2 πυρήνες μάλιστα που δουλεύουν μια χαρά και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Παράπονο κανένα. Περισσότερη ισχύς θα ήταν περιττή για ένα τέτοιο μηχανηματάκι.

6. Video playback. Μέχρι τα 720p τα πάει άψογα. Τώρα σε 1080i το πράγμα γίνεται περίεργο. Αν το format είναι κάτι απλό όπως .avi τότε θα δείτε μια χαρά βίντεο. Αν πάμε σε .mkv format όμως, τότε αλλάζει το πράγμα. Θα παίξει αλλά μπορεί και να σας κάνει μερικά "σπασίματα"

7. Ένα σχόλιο για την άνεση που προσφέρει! Επειδή είμαι συνεχώς στο δρόμο και ξέρω τι θα πει "κουβαλάω φορητό μαζί μου", μπορώ να πω πως οι πρώτες εμπειρίες με το aspire one μου άλλαξαν την άποψη για τα netbooks! Από επιτήρηση σε μάθημα και πάλι επιτήρηση. Βολικό, άνετο και πρακτικότατο!!! Έχω αφήσει τον φορητό στο σπίτι, και παρόλο που είναι πολύ δυνατός (core 2 duo 2.4Gh, 4GB RAM, NVidia Geforce 8600GT 512MB RAM, 250GB HDD, 15.4 TFT) δε ξέρω που θα τον χρειαστώ απαραίτητα για να τον κουβαλήσω μαζί μου, αφού με το μικρό aspire one κάνω άνετα πλέον τη δουλειά μου!

8. Η web camera που έχει είναι καλύτερη από του φορητού που αναφέρω λίγο πιο πάνω! Αποδίδει καθαρή εικόνα ακόμα και σε αρκετά σκοτεινές συνθήκες.

9. Αν κάποιος σε κάποιο review κακοχαρακτηρίσει το touchpad με τα κουμπιά στο πλάι, τότε μάλλον δεν έκατσε να ασχοληθεί μαζί του. Στην αρχή ξενίζει αρκετά και τα πλήκτρα είναι σχετικά σκληρά. Πολύ γρήγορα όμως το συνηθίζει κανείς και μάλιστα είναι και πιο βολικό όταν έχετε το netbook στα πόδια σας ή όταν είστε ξαπλωμένοι και το έχετε πάνω σας (ιδίως αν έχετε κοιλίτσα όπως εγώ :P)

10. Δαχτυλιές, δαχτυλιές, δαχτυλιές!!! Δε τις αποφεύγετε με τίποτα. Αγοράστε ένα πανάκι να το έχετε μαζί σας γιατί φαίνονται οι ρημάδες πολύ!

11. Το wireless απλά δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα (τουλάχιστο στην έκδοση με τα Windows XP που έχω εγώ)

12. Παιχνίδια... εεε... δεν είμαι και κανένας τρομερός gamer, αλλά ένα master στην dota το έχω πάρει. Μπορώ να πως ότι με medium τα πάντα και shadows on ότι παίζει χωρίς κανένα μα κανένα πρόβλημα το warcraft 3. Παραπέρα, δε μπήκα στον κόπο να δοκιμάσω κάτι άλλο εκτός από mame, όπου όπως καταλαβαίνετε δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα.

13. Σκληρός. Όχι τίποτα σφαιράτο, αλλά σε λογικές ταχύτητες. Μιλάμε πάντα για την έκδοση 150X που έρχεται με σκληρό δίσκο 120GB. Τα 7GB είναι κρυφά για το restore. (CD δεν είδα για restore. Λέτε να το έχασα και να μη το πήρα χαμπάρι;)

14. Θα μου πείτε γούστα είναι, αλλά το sapphire blue το χρωματάκι εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.

15. Μετά από αρκετή ώρα χρήσης και αν το έχετε τοποθετημένο σε μέρος που δε μπορεί να αναπνεύσει (πχ στα πόδια σας πάνω) τότε θα το αισθανθείτε αρκετά ζεστό, όχι όμως σε πολύ ενοχλητικό βαθμό. Επίσης το σημείο του touchpad δε ζεσταίνεται καθόλου, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, αφού το βρίσκω πολύ ενοχλητικό όταν συμβαίνει.

16. Για όσους ονειρεύονται dual boot με τη βοήθεια της dedicated sd card slot, και χρήση αυτής είτε για boot είτε για restore, προς το παρόν θα μείνουν απογοητευμένοι. Το bios προς το παρόν δεν υποστηρίζει boot από SD card.

17. Επίσης για όσους θελήσουν να κάνουν boot από usb. Έχω ένα usb stick που το χρησιμοποιώ για αντί του Hiren's boot CD. Έχει δουλέψει παντού εκτός από το Aspire One. Γιατί; Ακόμα το ψάχνω. Αλλά κατάφερα να κάνω boot από το CD των Windows XP.

18. Από στιβαρότητα θα εκπλαγείτε αν το πιάσετε στα χέρια σας. Περίμενα λιγότερα λόγω της τιμής του.

19. Από προβλήματα και απορίες, ότι έχετε μπορείτε να το λύσετε στο www.aspireoneuser.com

20. Ο διακόπτης του Wifi δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν δεν έβγαζε τα μηνύματα στην οθόνη δε θα καταλάβαινα αν τον έχω πατήσει ή όχι.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό μηχανηματάκι, φτιαγμένο για τον μέσο χρήστη που μετακινείται συχνά. Μπορεί να ανταπεξέλθει όμως και σε πιο απαιτητικούς. Αν βγει με μπαταρία 6 κελιών το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: