Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Επαναφέρετε το BIOS του Acer Aspire One


Για όσους από εσάς έχουν αποχτήσει το Acer Aspire One (ΑΑ1) ίσως βρεθείτε μπροστά σε διάφορα προβλήματα αν δοκιμάσετε να του "βάλετε χέρι"... Παραδείγματος χάρη, αν πείτε να δοκιμάσετε να κάνετε boot από κάποιο Usb με Linux, τότε ίσως να βρεθείτε με ένα "νεκρο" ΑΑ1 μετά την επανεκκίνηση.

Η Acer έχει ένα ενσωματωμένο σύστημα για επαναφορά του BIOS ακόμα και όταν το ΑΑ1 δεν ανταποκρίνετε ή δε ξεκινάει με τίποτα. Είναι μόνο για περίπτωση ανάγκης και να ξέρετε πως μπορεί να χάσετε την εγγύηση και γι αυτό το χρησιμοποιείτε με ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ!

Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες...

Πρώτα πάρτε ένα Usb stick και κάντε format σε FAT.
Κατεβάστε το τελευταίο BIOS και τοποθετήστε το flashit.exe και το BIOS στο root directory του stick> Μετονομάστε το BIOS σε ZG5IA32.FD (αυτό είναι σημαντικό). Μη βγάλετε το stick από τη θύρα.

Σβείστε το ΑΑ1 και σιγουρευτείτε πως είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα και πως έχει και την μπαταρία συνδεδεμένη. Κρατήστε πατημένα τα Fn+Esc και μετά πατήστε το power button ώστε να ανάψει το ΑΑ1. Αφήστε τώρα τα Fn+Esc. Σε λίγα δευτερόλεπτα το κουμπί λειτουργίας πρέπει να αρχίσει να αναβοσμήνει. Πατήστε μια φορά το power button (κουμπί λειτουργίας). Το ΑΑ1 θα αρχίσει τη διαδικασία για ενημέρωση (flash) του BIOS. ΜΗ ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ! Μετά από λίγο το Power button θα σταματήσει να αναβοσβήνει και το ΑΑ1 θα κάνει επανεκκίνηση. Περιμένετε μέχρι την επανεκκίνηση.

Το BIOS θα έχει ενημερωθεί και όλες οι ρυθμίσεις του θα πρέπει να έχουν επανέλθει στις εργοστασιακές.

Αν για κάποιο λόγο κάνετε κάποιο λαθος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν κάνει επανεκκίνηση από μόνο του, περιμένετε 5 λεπτά πριν το κλείσετε, για να σιγουρευτείτε πως δεν διακόπτετε τη διαδικασία της ενημέρωσης του BIOS.

Επαναλαμβάνω πως για όποιον αποφασίσει να εφαρμόσει τα παραπάνω, ο ίδιος φέρει όλη την ευθύνη. Σε μένα έπιασε μια χαρά μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεκινήσω από SD card το Linpus Linux. Αν ποτέ έρθετε αντιμέτωποι με ένα σχεδόν "νεκρό" Aspire One και δε θέλετε να περιμένετε την εξυπηρέτηση της Acer Hellas και προτιμάτε να δείτε μόνοι σας τι μπορείτε να κάνετε, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: