Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Στις 18 Μαΐου σε λειτουργία ο «παντογνώστης», WolframAlpha


Την Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται να αρχίσει να απαντά σε ερωτήσεις, μια μηχανή αναζήτησης πολύ διαφορετική από το εξαιρετικά επιτυχημένο Google. Σε αντίθεση με το τελευταίο, ο WolframAlpha δεν παραπέμπει σε σχετικές ιστοσελίδες, αλλά απαντά σε δομημένες ερωτήσεις κάνοντας συχνά πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δείχνει τη διαφορετική λογική λειτουργίας του WolframAlpha από τις «παραδοσιακές» μηχανές αναζήτησης: η αναζήτηση της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη. Κι αυτό γιατί η απόσταση αυτή δεν είναι σταθερή -αλλάζει έως και ένα 1,6 χιλιόμετρα το λεπτό, εξηγούν οι ειδικοί του WolframAlpha. Ο WolframAlpha θα απαντούσε λοιπόν στο σχετικό ερώτημα όχι μόνο με την μέση απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη, όπως θα έκανε το Google παραπέμποντας π.χ. στην Wikipedia, αλλά ταυτόχρονα θα υπολόγιζε την τρέχουσα, τη στιγμή της υποβολής του ερωτήματος, η οποία θα μπορούσε να είναι αρκετά δεκάδες χιλιόμετρα μεγαλύτερη από τη μέση.

H μαθηματική λογική του Wolfram

wolframalpha.jpg

Ο δημιουργός του Stephen Wolfram, Stephen Wolfram, εξηγεί ότι «δεν επιχειρεί να εκθρονίσει το Google». Εξάλλου, η υπηρεσία δεν συλλέγει αποτελέσματα από το Web και τα αποτελέσματά του δεν θα είναι παραπομπές στις ιστοσελίδες του.

H βάση γνώσεων είναι γεμάτη πληροφορίες που συγκεντρώνουν, διασταυρώνουν και οργανώνουν εκατό εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Ερευνών Wolfram επί σειρά ετών. Έτσι, όταν ο χρήστης πληκτρολογεί το ερώτημά του, ο WolframAlpha επιχειρεί να βρει σε ποια κατηγορία γνώσεων αναφέρεται αυτό και βρίσκει την απάντηση, κάνοντας συχνά υπολογισμούς. Η μηχανή για τους υπολογισμούς αυτούς είναι το Mathematica, μια εφαρμογή που ανέπτυξε ο Stephen Wolfram για τον υπολογισμό πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων. Ο Stephen Wolfram είχε χαρακτηριστεί παιδί-θαύμα όταν σε ηλικία 15 μόλις ετών δημοσίευσε την πρώτη του μελέτη για την φυσική σωματιδίων.

Παρά τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του WolframAlpha στο Διαδίκτυο, είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται για «παντογνώστη». Όπως εξηγούν οι άνθρωποί του, δεν πρόκειται για την τελική έκδοσή του -είναι ένα έργο σε εξέλιξη εδώ και χρόνια που θα συνεχίσει να εξελίσσεται για χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ως τέτοιο, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που δεν θα μπορεί να απαντήσει στις 18 Μαΐου, όμως αυτό δεν μειώνει σε τίποτα το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: