Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Χάνουν την αίγλη τους τα netbooks;

Τους τελευταίους εννέα περίπου μήνες, τα netbooks είναι το φωτεινό σημείο της αγοράς υπολογιστών, αν και οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν πτώση, ενώ το μέλλον τους χαρακτηρίζεται από πολλούς αβέβαιο. Το πλεονέκτημα τιμής απέναντι στα παραδοσιακά laptops έχει αρχίσει να χάνεται, ενώ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό ενός πολύ λεπτού φορητού υπολογιστή με μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας.

Τα netbooks εμφανίστηκαν 1το 2007 και έκτοτε σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Gartner, συνιστώντας σήμερα το 20% της αγοράς φορητών υπολογιστών. Όπως αναλύει ο Τζον Σουότον, στέλεχος μάρκετινγκ της Asus, οι «τεχνολογικά αρχάριοι», εκείνοι που προμηθεύονται ένα netbook για να καλύψουν τις πρώτες τους τεχνολογικές ανάγκες, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά, όπως και εκείνοι που αγοράζουν ένα netbook ως δεύτερη, περισσότερο φορητή συσκευή που παρέχει σύνδεση και βασικά εργαλεία όταν δεν βρίσκονται σπίτι.

Μια προσιτή επιλογή

«Τα netbooks έχουν μεταβάλλει το τοπίο για τα καλά», επισημαίνει ο Ίαν Φογκ, αναλυτής της Forrester. «Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ανατρέψει την ιδέα ότι οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά για ένα φορητό υπολογιστή».

Εταιρείες όπως η Sony και η IBM έχουν κατασκευάσει notebooks μικρού βάρους και εύκολης μεταφοράς, τα οποία όμως κοστολογούνται στα 2.500 με 3.000 ευρώ, την ώρα που ένα τυπικό netbook κυμαίνεται στα 300 - 400 ευρώ. Επιπλέον, έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις γυναίκες, λόγω του μικρού τους μεγέθους, αλλά και στα παιδιά, που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα netbook από το σχολείο - η Dell κυκλοφόρησε ένα ειδικά διαμορφωμένο netbook, κατάλληλο για σχολική χρήση.

Παράλληλα, τα netbook έχουν αλλάξει τη λιανική αγορά των PC, αφού πολλές επιχειρήσεις πουλούν netbooks με usb modems για εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ οι πωλήσεις τους μέσω των καναλιών διάθεσης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών ανοίγει αυτόματα μια καινούργια αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gartner για το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις της Acer αυξήθηκαν 26,7% σε μια αγορά με τάσεις υποχώρησης, και πλέον η εταιρεία διαθέτει στην αγορά περίπου τον ίδιο αριθμό υπολογιστών με τη Dell. Η επιτυχία του Acer Aspire One προκαλεί τόση αισιοδοξία στην εταιρεία ώστε να προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά.

Σημάδια επιβράδυνσης

Ωστόσο, η αγορά των netbooks εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ενώ οι πωλήσεις των netbooks ήταν αυξημένες κατά 556% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, ταυτόχρονα ήταν μειωμένες κατά 26% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το γεγονός μάλιστα ότι και οι πωλήσεις των notebooks μειώθηκαν κατά 24%, δείχνει ότι τα netbooks δεν κινούνται πλέον αντίθετα στη γενική τάση.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των προδιαγραφών, που έχει ωθήσει τις τιμές των netbooks προς τα πάνω. Το κλασικό netbook ήταν φθηνότερο από ένα notebook γιατί είχε οθόνη 7 ιντσών, επεξεργαστή Intel Atom και λειτουργούσε με Linux αντί για Vista. Τα σημερινά netbooks όμως, έχουν οθόνη 10 ή 12 ιντσών, σκληρούς δίσκους χωρητικότητας μέχρι 160 MB και λειτουργούν με Windows XP. Εξακολουθούν να είναι φθηνότερα από ένα netbook, η ψαλίδα ωστόσο έχει κλείσει σημαντικά.

Η αποτυχία του Linux στη Βρετανία προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, ειδικά από τη στιγμή που οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές της Ταϊβάν εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο λειτουργικό, ενώ και οι Asus και Acer κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους netbooks με Linux. Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην όταν η Micorosoft κυκλοφόρησε μια έκδοση των XP, ειδικά προσαρμοσμένη στις περιορισμένες δυνατότητες των netbooks.

Η εξέλιξη αυτή δεν χρεώνεται μόνο ως αποτυχία του Linux, αλλά της γενικότερης ιδέας των netbooks. Οι μικροί φορητοί υπολογιστές δεν θα είχαν σκληρούς δίσκους και ισχυρούς επεξεργαστές, αφού θα χρησιμοποιούσαν εφαρμογές που βρίσκονται στον Ιστό. Ωστόσο, όπως φαινόταν, οι καταναλωτές προτιμούσαν το σύστημα που ήξεραν ήδη.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν ένα νέο τηλέφωνο είναι συνήθως προετοιμασμένοι να μάθουν και ένα καινούργιο λογισμικό. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με έναν υπολογιστή, όπου τα Windows θεωρούνται η «βολική» λύση.


Συγχώνευση δύο αγορών;

Η διαφορά ανάμεσα στα netbooks και τα laptops αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας μιας νέας πλατφόρμας που έχουν ετοιμάσει η Intel και οι κατασκευαστές υπολογιστών, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η Acer θα είναι πιθανότατα η πρώτη στην αγορά με τη νέα πλατφόρμα, στη σειρά υπολογιστών Timeline, ενώ η Asus θα ανακοινώσει τα νέα της συστήματα στη φετινή έκθεση Computex στην Ταϊβάν, στις αρχές Ιουνίου.

Αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτής της ενδιάμεσης ουσιαστικά κατηγορίας, είναι η πιθανή απορρόφηση των netbooks στην κατηγορία των notebook. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο οι καταναλωτές θα πληρώνουν για αυτό που φαίνεται να θέλουν, ένα ελαφρύ, κομψό notebook με λογικών διαστάσεων οθόνη και μακρά διάρκεια μπαταρίας, ή αν η τιμή θα είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας αγοραστικής συμπεριφοράς.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: