Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

486 δισ. gigabytes ο όγκος του Internet

Η εταιρεία ερευνών International Data Corporation [IDC] επιχείρησε να καταμετρήσει τον όγκο των δεδομένων που συνιστούν αυτή τη στιγμή το Internet σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μελέτης, το Διαδίκτυο αποτελείται από δεδομένα όγκου 486 δισεκατομμυρίων gigabytes. Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από ένα χρόνο το Internet βρισκόταν στα 161 δισ. gigabytes.

Για να δώσει μια καλύτερη εικόνα ως προς το μέγεθος των δεδομένων, η εφημερίδα The Guardian έκανε την εξής παρομοίωση. Αν τα 486 δισ. gigabytes έπαιρναν τη μορφή βιβλίων και τα βιβλία αυτά έμπαιναν το ένα πάνω στο άλλο, θα δημιουργούσαν έναν στύλο με ύψος δέκα φορές την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Πλούτωνα.

Η IDC εκτιμά ότι ο όγκος του Internet θα διπλασιαστεί στους επόμενους 18 μήνες. Αυτό οφείλεται στη διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα των απλών χρηστών του Διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 70% του όγκου αποτελείται από υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες μέσω κινητών τηλεφώνων, email και φωτογραφίες, μεταξύ άλλων. Τέλος, σύμφωνα με την IDC, το κόστος της υποδομής του Internet [computers, δίκτυα, αποθηκευτικοί χώροι] ανέρχεται στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: