Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Νέα υπηρεσία αγοράς βιβλίων online


Με την ελπίδα να καταφέρει για τα γραπτά κείμενα ότι το iTunes για τη μουσική, η υπηρεσία φιλοξενίας κειμένων στο Ίντερνετ, Scribd, ανοίγει το διαδικτυακό της κατάστημα, παρέχοντας ένα ακόμη κανάλι διάθεσης για συγγραφείς και εκδότες.

Το εμπορικό κανάλι του Scirbd ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η διετής υπηρεσία χρεώνει για το υλικό που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Scribd έχει συγκεντρώσει έργα 35 δισεκατομμυρίων λέξεων σε σύνολο, μέσα από ένα μίγμα βιβλίων, εργασιών, παρουσιάσεων PowerPoing, νομικών και άλλων κειμένων.

Μέχρι σήμερα η πρόσβαση στο Scribd ήταν δωρεάν, αν και πριν από δύο περίπου μήνες η εταιρείας έδωσε την άδεια στους εκδότες να ανεβάζουν τα βιβλία τους με link σε σελίδα αγοράς κάποιου άλλου site. Πλέον, η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, θα λαμβάνει 20% από κάθε πώληση που πραγματοποιείται στο δικό της online κατάστημα, απονέμοντας το υπόλοιπο 80% στους δημιουργούς ή κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων του προϊόντος.

Πρόκειται για στρατηγική παρόμοια με αυτή που προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, αν και το Scribd φαίνεται να παρέχει μερικές καινοτόμες λύσεις, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Gartner, Άλεν Γουάινερ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Scribd είναι ότι κάθε κείμενο που παρέχει μπορεί να διαβαστεί από πολλά διαφορετικά format, από υπολογιστές μέχρι κινητά τηλέφωνα. «Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό εκδοτών και συγγραφέων που θα συνεργαστούν μαζί του».

Καθώς η υπηρεσία μεγάλωνε σε όγκο, το Scribd εξελίχθηκε σε πειρατικό μαγνήτη, καθώς πολλοί δημοσίευαν αντίγραφα βιβλίων και άλλο υλικό χωρίς σχετικά δικαιώματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας, Τριπ Άντλερ, επισημαίνει ότι τα κείμενα χωρίς δικαιώματα αφαιρούνται αμέσως μόλις γίνει αναφορά του προβλήματος. Επιπλέον, το νέο κατάστημα θα διαθέτει εργαλεία ελέγχου αδειών χρήσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους συγγραφείς να ορίζουν τον αριθμό συσκευών που θα μπορούν να αποθηκεύσουν τα βιβλία ή άλλο υλικό που αγοράζεται από το Scribd.

Η O'Reilly Media, εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται σε τεχνολογικά θέματα, έχει ήδη συνάψει συνεργασία με το Scribd. Η υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς ένα εναλλακτικό κανάλι διάθεσης του βιβλίου τους παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους. Οι λάτρεις των βιβλίων από την άλλη, μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές, που ανταγωνίζονται ακόμη και παραδοσιακά online βιβλιοπωλεία, όπως το Amazon.

Ένας από τους τρεις συγγραφείς που έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με το Scribd, ο Κέμπλ Σκοτ, βρίσκει παραπάνω από επικερδή τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο Κέμπλ, θα παίρνει 1,6 δολάρια για κάθε αντίγραφο του βιβλίου του, που θα διατίθεται έναντι δύο δολαρίων. Η συμφωνία είναι σαφώς πιο συμφέρουσα σε σχέση με τη συμφωνία που είχε συνάψει για το πρώτο του βιβλίο, που ήταν 1,13 δολάρια για κάθε αντίτυπο, που κοστολογούνταν στα 15 δολάρια στα ράφια.

Η ελάχιστη τιμή για κάθε προϊόν ήταν ένα δολάριο, χωρίς περιορισμό για τη μέγιστη. Μάλιστα, μία μελέτη για την επιχειρηματικότητα στην Κίνα κοστολογείται στα 5.000 δολάρια. Εκτός από ολόκληρα έργα, το Scribd θα πουλάει και μεμονωμένα κεφάλαια βιβλίων, όπως το iTunes δίνει τη δυνατότητα για αγορά μεμονωμένων τραγουδιών από το άλμπουμ ενός τραγουδιστή ή συγκροτήματος. Το Lonely Planet, που εκδίδει ταξιδιωτικούς οδηγούς, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Scribd για να πουλάει κεφάλαια συγκεκριμένων πόλεων, σε καταναλωτές που δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν τον οδηγό μιας χώρας. «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τον γραπτό λόγο», καταλήγει ο Άντλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: