Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Η ΕΕ απελευθερώνει νέο ραδιοφάσμα για καινούργιες και ταχύτερες υπηρεσίες κινητών τηλεπικοινωνιών

Το Συμβούλιο Υπουργών ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενέκρινε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - την καλούμενη οδηγία για το GSM - σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος που απαιτείται για τις υπηρεσίες κινητών τηλεπικοινωνιών.

Η οδηγία του 1987 για το GSM δεσμεύει τη χρήση τμήματος της ζώνης των 900 MHz του ραδιοφάσματος για τις τεχνολογίες πρόσβασης GSM (Global System for Mobile - Παγκόσμιο σύστημα κινητών επικοινωνιών - ή αρχικά Groupe Spcial Mobile) όπως η κινητή τηλεφωνία.

Η επικαιροποιημένη οδηγία επιτρέπει τώρα τη χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 900MHz για την παροχή ταχύτερων, πανευρωπαϊκών υπηρεσιών όπως κινητό διαδίκτυο, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της συνέχισης των υπηρεσιών GSM.

Η εν λόγω νέα ευελιξία θα τονώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών και θα συμβάλει στην ταχύτερη και ευρύτερη εγκατάσταση ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών, που αποτελούν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάκαμψης. Από την τροποποίηση της οδηγίας GSM ο κλάδος αναμένεται να εξοικονομήσει 1,6 δις ευρώ. Η ανανεωμένη οδηγία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Οκτώβριο. Η Επιτροπή είχε προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας GSM παράλληλα με τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Η αναθεωρημένη οδηγία GSM είναι η πρώτη από μια σειρά σημαντικών οδηγιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η συμφωνία Κοινοβουλίου και Συμβουλίου ανοίγει τώρα τον δρόμο για ισχυρότερη ασύρματη οικονομία.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: