Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η Ασυμφωνία Ονομαστικής-Πραγματικής Ταχύτητας Broadband

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgalglCvdKkLyWUcwIdNuhEGthgZdOEVvfANuI2O5A4Ongn5hiXx0Z4VFqHcCDp8ZMVTQazHJMuROOzoforhJSXe9Kq66pT5RpsEXCoFhm3zR1PWutaqHs0nMJWEDYMO0epPKp_0tc6JG_j/s400/speed-meter.jpg

Μια ασυμφωνία γνώριμη στους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου τεκμηριώνει με έρευνα της βρετανική εταιρεία: οι Βρετανοί δεν απολαμβάνουν τις ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ που διαφημίζουν οι εγχώριοι ISP, σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τη μέση διαφημιζόμενη ταχύτητα των 7,1Mbps, αφού οι περισσότεροι αρκούνται στα 4,1Mbps.

Η εταιρεία Ofcom διεξήγαγε έρευνα σε 1.600 νοικοκυριά από το Νοέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, καταγράφοντας 60 εκατομμύρια μετρήσεις. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι η μέση ταχύτητα σύνδεσης των Βρετανών είναι 4,1Mbps, σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τη διαφημιζόμενη «έως 8Mbps».

Η διασπορά στις μετρήσεις μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν σημαντική. Λιγότεροι από έναν στους δέκα που είχαν συνδρομή σε πακέτο έως 8Mbps απολάμβαναν πραγματικές ταχύτητες έως 6Mbps και ένας στους πέντε είχε τελικά λιγότερα από 2Mbps.

Όσοι ζουν σε επαρχιακές πόλεις έχουν πολύ πιο αργές συνδέσεις από εκείνους στις πόλεις (3,3Mpps έναντι 4,6Mbps). Η ταχύτητα πέφτει σημαντικά (-20%) τις βραδυνές ώρες αιχμής, ανεξαρτήτως ISP (8-10μμ).

Σύμφωνα με την έρευνα της Ofcom, εν γένει οι πελάτες των ISP που έχουν υποδομές ADSL2+ απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με εκείνους που έχουν ADSL προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο, εάν οι ISP που έχουν μεν ADSL παλαιότερης γενιάς έχουν όμως επενδύσει στη χωρητικότητα διασύνδεσης του δικτύου τους, φτάνουν τις επιδόσεις των παρόχων με ADSL2+. Οι πελάτες καλωδιακών συνδέσεων πετυχαίνουν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με το ADSL.

http://www.wisewealthbuilder.com/wp-content/uploads/2008/05/internet-speed-test.png

Από τι εξαρτάται η ταχύτητα σύνδεσης;

Στην Ελλάδα, η ασυμφωνία ονομαστικής και πραγματικής ταχύτητας είναι γεγονός. Εξάλλου, η ίδια η τεχνολογία ADSL έχει περιορισμούς:

Ο Χαλκός

Ο βασικότερος δείκτης μέτρησης της ποιότητας του ADSL είναι η ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί. Εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ποιότητα του χάλκινου καλωδίου (τη διατομή του). Εάν έχετε καλό χαλκό, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει και γενικότερα, στην Ελλάδα θεωρείται ότι έχουμε καλό χαλκό.

Οι διακλαδώσεις

Ανασταλτικός παράγοντας όμως μπορεί να αποδειχτεί ότι το χάλκινο καλώδιο που φτάνει στο σπίτι σας διακλαδίζεται πολλές φορές για να φτάσει ως εσάς, ιδιαίτερα εάν κατοικείτε σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Μπορεί επίσης, να μην βρίσκεται σε ελεγχόμενες συνθήκες (π.χ. σε κολώνες και όχι υπόγεια) και ως εκ τούτου να δέχεται παρεμβολές από διάφορες εκπομπές όπως αυτές της κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην περιφέρεια του δικτύου (π.χ. σε παραλιακές περιοχές). Κάθε «μούφα» ή «γέφυρα» λοιπόν, λειτουργεί επιβαρυντικά.

ukspeeds.jpg

Απόσταση από το τοπικό κέντρο του ΟΤΕ

Μία ακόμα, κρίσιμη, παράμετρος που καθορίζει εάν μπορείτε να αποκτήσετε και μάλιστα στην επιθυμητή ταχύτητα ADSL είναι η απόσταση που σας χωρίζει από το τοπικό κέντρο του ΟΤΕ. Η απόσταση είναι αναγκαία, όχι όμως ικανή συνθήκη που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ταχύτητα της υπηρεσίας. Εντούτοις, η σημασία της είναι καθοριστική: εάν απέχετε περισσότερο από 5,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του ΟΤΕ τότε δεν ενδείκνυται η σύνδεση ADSL. Πάντως, το μέσο μήκος χαλκού των συνδρομητών έως τα κέντρα του ΟΤΕ δεν ξεπερνάει αντίστοιχους μέσους όρους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ADSL, η σημασία της απόστασης γίνεται πιο σημαντική όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που επιδιώκουμε να συνδεθούμε. Όσο μεγαλύτερη η επιθυμητή ταχύτητα τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η απόσταση του συνδρομητή από το τοπικό σημείο παρουσίας του ΟΤΕ. Με την έλευση του γρηγορότερου ADSL2, που επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες, θα γίνει ιδιαίτερα ορατός ο σημαντικός ρόλος της απόστασης από το κέντρο του ΟΤΕ, πάντα σε συνδυασμό με τις γεφυρώσεις και τις διακλαδώσεις του χάλκινου καλωδίου του συνδρομητή, που θεωρητικά ισοδυναμούν με αύξηση της απόστασης από το κέντρο του ΟΤΕ.

Δείκτης Ποιότητας τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο 2009 αναμένεται για πρώτη φορά να δημοσιευτούν οι δείκτης ποιότητας B01 από όλους τους παρόχους ευρυζωνικών συνδέσεων. Είναι μια ενδεικτική μέτρηση της ταχύτητας Μετάδοσης Δεδομένων στο Τμήμα Συγκέντρωσης του Δικτύου Πρόσβασης και στο Δίκτυο Κορμού και είναι ενδεικτικός της ταχύτητας που επιτυγχάνεται από το δίκτυο του ISP. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων που επιτυγχάνεται κατά τη μεταφορά αρχείων μέσω FTP μεταξύ PC-Δοκιμής και Test Server. Τα PC-Δοκιμής εγκαθίστανται σε ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό Τοπικών Κέντρων ενώ ο Εξυπηρετητής-Δοκιμής είναι εγκατεστημένος στις κεντρικές εγκαταστάσεις του υπόχρεου παρόχου υπηρεσιών.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: