Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η διαφορά ανάμεσα σε LCD και LED τηλεοράσεις.


Νομίζατε ότι ξέρετε τη διαφορά; Είστε σίγουροι. Δείτε την παρακάτω εικόνα (κάντε κλικ επάνω της) και ίσως η Sony σας βοηθήσει να μάθετε τις διαφορές που κάνουν την εικόνα τόσο διαφορετική από τηλεόραση σε τηλεόραση!

Σύγκριση τηλεόρασης LED και τηλεόρασης LCD


Συμβατική τηλεόραση LCD Τηλεόραση LCD με τεχνολογία LED
Τύπος οθόνης LCD LCD
Τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού Τεχνολογία CCFL

Οι λαμπτήρες φθορισμού ψυχρής καθόδου διαχέουν ένα λευκό φως κατά μήκος του πίσω μέρους της LCD το οποίο, στη συνέχεια, αποκτά χρώμα για τη δημιουργία της εικόνας.
Τεχνολογία LED

Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) εκπέμπουν χρωματιστό φως χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και χώρο από ότι οι παραδοσιακοί λαμπτήρες.

Όταν χρησιμοποιούνται για τον οπίσθιο φωτισμό μιας LCD μπορεί να είναι λευκού φωτός ή να αποτελούν σετ κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος (RGB LED)

Η τεχνολογία τηλεοράσεων LED παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα ως προς το λεπτό μέγεθος και την ποιότητα εικόνας. Οι τηλεοράσεις LCD εξελίσσονται ταχέως για να προσφέρουν ποικίλα πλεονεκτήματα. Ο παρακάτω απλός οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα αυτών των δύο τεχνολογιών:

LED – άνοιγμα σε νέες δυνατότητες

Υπάρχουν δύο τύποι φωτισμού LED - Οπίσθιος φωτισμός LED και Edge LED:

  • Ο οπίσθιος φωτισμός LED βρίσκεται πίσω από την οθόνη και ο φωτισμός από κάθε ομάδα λυχνιών μπορεί να μειωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό βοηθά στην απόδοση βαθύτερων χρωμάτων, υψηλότερης αντίθεσης και μεγαλύτερου εύρους χρωματικών αποχρώσεων από την LCD στο σημαντικό σκοτεινό άκρο του φάσματος.
  • Ο φωτισμός Edge LED διαθέτει λευκές λυχνίες LED γύρω από το περίγραμμα της οθόνης, προσδίδοντας καθαρότητα σε οθόνες πάχους λιγότερο από 1 cm.


Edge LED

  • Πώς λειτουργεί;

    Οι λυχνίες LED είναι τοποθετημένες στο περίγραμμα της τηλεόρασης και το φως κατανέμεται ομοιόμορφα κατά μήκος της οθόνης χρησιμοποιώντας πλάκες καθοδήγησης του φωτός.
  • Βασικό πλεονέκτημα

    Δεν απαιτείται χρήση φωτός πίσω από την οθόνη.
  • Αποτέλεσμα

    Εξαιρετικά λεπτή τηλεόραση. Η BRAVIA ZX1 έχει πάχος μόλις 9,9mm.

Οπίσθιος φωτισμός LED

  • Πώς λειτουργεί;

    Λυχνίες LED είναι τοποθετημένες πίσω από την οθόνη. Με δυνατότητα μείωσης της έντασης σε συγκεκριμένες περιοχές, οι λυχνίες LED είναι οργανωμένες σε ομάδες και η φωτεινότητά τους ελέγχεται ξεχωριστά.
  • Βασικό πλεονέκτημα

    Παραγωγή πιο πλούσιου και καθαρού μαύρου και απόδοση πιο ρεαλιστικών χρωμάτων στην οθόνη LCD.
  • Αποτέλεσμα

    Η οθόνη LCD μπορεί να αποδίδει απίστευτη χρωματική ακρίβεια και βελτιωμένη αντίθεση, κυρίως για τα πιο σκοτεινά χρώματα.

Πλεονεκτήματα LED τηλεόρασης
1) Καλύτερη αναπαράσταση του μαύρου χρώματος και καλύτερη αντίθεση:
στις LCD τηλεοράσεις, το μαύρο αναπαρίσταται απλά κλείνοντας οι κρύσταλλοι και μπλοκάρωντας το φως. Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλές φορές να μη βλέπουμε 100% μαύρο, αλλά σκούρο γκρι. Στις LED, στις μαύρες περιοχές, αυτό που συμβαίνει είναι να σβήνουν ή να χαμηλώνουν το φωτισμό τους τα led που βρίσκονται από πίσω από τους υγρούς κρυστάλλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το απόλυτο μαύρο. Έχουμε περισσότερη "ζωντάνια" στην εικόνα μας, κι όχι αισθητό ξεθώριασμα. Έτσι, επειδή παίζουν οι φωτεινότητες των led, πετυχαίνεται και η τέλεια αντίθεση της εικόνας μας, άρα ακόμα πιο ζωντανή.

2) Καλύτερη αναπαράσταση των χρωμάτων:
στις LCD, πίσω από τους κρυστάλλους, υπάρχει άσπρος μονόχρωμος φωτισμός.
στις LED, τα λαμπάκια led έχουν τη δυνατότητα να φέξουν σε RGB (Red-Green-Blue), οπότε, ανάλογα και με το χρώμα που θα πρέπει να δημιουργηθεί σε μία περιοχή, σχηματίζουν από μόνα τους, τους επιθυμητούς συνδιασμούς χρωμάτων.
Έτσι, έχουμε πιο ζωηρά χρώματα.

3) Είναι πιο λεπτή:
καλά, και οι άλλες είναι λεπτές, πλέον δεν έχουμε τις γκουμούτσες CRT, οπότε δεν θα το λέγαμε και φοβερό πλεονέκτημα.

Μειονεκτήματα LED τηλεόρασης
1) Ο χρόνος ζωής είναι μικρότερος:
ο φωτισμός CFL μιας LCD τηλεόρασης, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, από τα led μίας LED τηλεόρασης. Βέβαια, αν και μία LCD κρατάει περισσότερα χρόνια, σταδιακά ο φωτισμός CFL εξασθενεί, με αποτέλεσμα η εικόνα μας να είναι λιγότερο καλή, αλλά με τις LED δεν θα είχαμε καθόλου εικόνα, γιατί απλά, δεν θα κρατούσε τόσο.

2) Είναι καινούρια τεχνολογία:
η διάρκεια ζωής, η σωστή λειτουργία ανά τα χρόνια, και πολλά άλλα, είναι απλές υποθέσεις των κατασκευαστών. Στην ουσία όμως, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο μπορεί να αντέξει μία LED τηλεόραση, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μετά από μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες χρήσης, κτλ. Ενώ στις LCD, που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, είναι πλέον ξεκάθαρο το τοπίο.

3) Είναι πιο ακριβές:
μερικές φορές δεν αξίζει να αγοράσουμε τηλεόραση που μπορεί να στοιχίζει ακόμα και τα διπλάσια λεφτά από μία LCD. Για τους πολύ απαιτητικούς, ναι, αλλά για απλή χρήση, όχι, ίσως δεν αξίζει. Καλύτερα να πάρουμε μία καλούτσικη LCD.

Δεν υπάρχουν σχόλια: