Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Open Source από τη Microsoft ή... Πάγωσε η κόλαση


«Αυτό που ζητούν οι πελάτες, αποτελεί τον καλύτερο καταλύτη για αλλαγές», ή κοινώς τη ρήση «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» φαίνεται ότι ασπάζεται πλέον η Microsoft προσφέροντας για πρώτη φορά στην ιστορία της 20.000 γραμμές κώδικα στην κοινότητα ελεύθερου λογισμικού.

Ο κώδικας αφορά τρεις οδηγούς συσκευών και συγκεκριμένα την βελτιστοποίηση της εκτέλεσης του ανοικτού λειτουργικού συστήματος σε ένα εικονικό περιβάλλον πάνω από τα Windows (virtualization). Οι χρήστες των Windows Server 2008 θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη λειτουργία Hyper-V και να τρέχουν βέλτιστα Linux πάνω σε Windows. Ο κώδικας διατίθεται υπό τους όρους της άδειας GPL v2 (που εκδόθηκε το 1991 -η τρέχουσα έκδοση είναι η GPL v3 του 2007). Οι τρεις οδηγοί έχουν ήδη παραχωρηθεί για να προστεθούν στον πυρήνα του Linux.

Επισκεφτείτε το Microsoft Open Source

Πάγωσε η Κόλαση;

H διάθεση του κώδικα με την άδεια GPL ήταν πρωτοφανής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θεώρησαν κοσμοϊστορική. Κι αυτό καθώς, η άδεια GPL, ή Δημόσια Γενική Αδειας GNU (GNU General Public License), προβλέπει ότι το λογισμικό που συνοδεύει επιτρέπεται να αντιγράφεται, να αναδιανέμεται και να υπόκειται σε αλλαγές.

Στην άδεια αυτή υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί που δεν συνάδουν με την πολιτική Microsoft τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε ως τώρα: πρέπει πάντοτε να γίνεται αναφορά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει ή συνεχίζουν να δουλεύουν για την ανάπτυξη του κώδικα, ενώ -όποτε γίνεται αναδιανομή- δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κάποια άλλη περιοριστική άδεια χρήσης. Δουλειά που έχει προέλθει από «copylefted» λογισμικό, πρέπει να είναι επίσης «copylefted» (λογοπαίγνιο με τη λέξη «copyright»). Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση κώδικα GPL για την παραγωγή ιδιόκτητου λογισμικού (!).

Διαβάστε για το Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό και τα προτερήματα του έναντι του Ιδιόκτητου Λογισμικού στο σάιτ του Εργαστηρίου Παράλληλης Κατανεμημένης Επεξεργασίας (PDP Lab), του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εδώ και τρία χρόνια συμμετέχουμε σε έργα open source»

Με αφορμή τη συνεισφορά των (σχετικά λίγων αυτών) γραμμών κώδικα, η Microsoft θυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια έχει σχηματίσει την ομάδα ειδικών σε θέματα ανοικτού λογισμικού Open Source Technology Center (OSTC) που ασχολείται με την βέλτιστη αξιοποίηση εφαρμογών ανοικτού λογισμικού σε περιβάλλον Windows.

Η Microsoft δηλώνει ότι έχει συνεισφέρει στην κοινότητα ανάπτυξης της ανοικτής γλώσσας PHP, βελτιστοποιώντας την εκτέλεση της PHP 5.3 στα Windows, και με παρόμοια έργα σε εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στη γλώσσα αυτή. Συμμετέχει δε, σε πρότζεκτ του Apache Software Foundation (Hadoop, Stonehenge και QPID) και υποστηρίζει την κοινότητα του Firefox για την λειτουργία του browser σε περιβάλλον Vista.

Το «κακό» παρελθόν

Πάντως, η Microsoft δια στόματος πολλών κορυφαίων στελεχών της, όπως ο Γκρεγκ Μαντί, ο Στηβ Μπάλμερ, ακόμα και ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς, έχει εξαπολύσει πολλάκις πυρά εναντίον του λογισμικού ελεύθερου και ανοικτού κώδικα.

Ο Μαντί, ένας εκ των αντιπροέδρων της, είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι «η άδεια GPL μπορεί να αποδειχθεί παγίδα που υπονομεύει τις επιχειρήσεις ανάπτυξης εμπορικού λογισμικού» και είχε εμμέσως πλην σαφώς αναφερθεί στην πολιτική της ΙΒΜ που «πετάει» όλα τα πνευματικά της δικαιώματα, ασπαζόμενη τη φιλοσοφία του ανοικτού λογισμικού.

Ο πατέρας του Linux, Λίνους Τόρβαλντς είχε απαντήσει τότε στον Μαντί και προσωπικά στον Γκέιτς λέγοντας «ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί δεδομένο ότι η ολόκληρη η υποδομή που έχει δημιουργηθεί, και στην οποία βασίζεται η Microsoft, ανήκει στην ίδια. Η παράδοση της ανοιχτής επιστήμης έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της μοντέρνας οικονομίας περισσότερο από ό,τι θα συμβάλει ποτέ η Microsoft», είχε τότε πει χαρακτηριστικά.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: