Οι νέοι ιδιοκτήτες του Pirate Bay δήλωσαν ότι σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, οι χρήστες θα πληρώνονται για να μοιράζονται τα αρχεία τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Global Gaming Factory X (GGF), Χανς Παντέγια, εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων, ήταν η παρουσίαση μιας πιο ελκυστικής και συμφέρουσας εναλλακτικής πρότασης. «Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου ο κάθε ένας που μοιράζεται αρχεία θα βγάζει στην ουσία χρήματα από αυτό», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Παντέγια, το επιχειρηματικό μοντέλο του Pirate Bay θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στη λειτουργία του ως ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων (file-sharing). Η μόνη διαφορά, τουλάχιστον από πλευράς περιεχομένου, θα είναι ότι η διαδικασία θα είναι απόλυτα νόμιμη, σε αρμονία με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων των αρχείων που διακινούνται.
«Είμαστε μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, οπότε ότι κάνουμε θα πρέπει να είναι νόμιμο. Εκείνοι που μας παρέχουν το περιεχόμενο θα πρέπει να πληρωθούν για αυτό και εμείς να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τους», επεσήμανε.
Ο Παντέγια θεωρεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει κάποιος να ξεπεράσει στην αντιμετώπιση του παράνομου file-sharing είναι ότι δεν έχει κανένα κόστος για τους χρήστες, την ώρα που οι νόμιμες ιστοσελίδες ζητούν χρήματα για πρόσβαση στο περιεχόμενο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι περισσότερο ελκυστικό από το δωρεάν, είναι να δίνονται χρήματα στους χρήστες όταν μοιράζουν τα αρχεία τους
"Περισσότερος από τον μισό όγκο πληροφορίας που διακινείται στο Διαδίκτυο, έχει να κάνει με file-sharing. Η εξαγορά του Pirate Bay μας δίνει στην ουσία μια από τις μεγαλύτερες πηγές κυκλοφορίας", ανέφερε ο Παντέγια. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τεράστιο δίκτυο χρηστών που μοιράζονται αρχεία για να βοηθήσουμε τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης (ISPs) να μειώσουν το δικό τους φόρτο».
«Ας υποθέσουμε ότι κυκλοφορεί ένα δημοφιλές τραγούδι. Αντί οι χρήστες να κατεβάσουν το τραγούδι ένα εκατομμύριο φορές από μια ιστοσελίδα, προκαλώντας πρόβλημα στον ISP, θα μπορούμε να παίρνουμε αυτό το τραγούδι και να μοιραστεί από τους χρήστες» εξήγησε ο ίδιος. «Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων πληρώνονται, οι χρήστες παίρνουν το αρχείο που θέλουν, οι ISP δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων που κατεβάζουν ένα αρχείο, ενώ οι χρήστες πληρώνονται για να το διαμοιράζουν».
Εξηγώντας περαιτέρω το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο, ο Παντέγια είπε ότι παρά το ότι το Pirate Bay θα πληρώνει για πνευματικά δικαιώματα αλλά και τους χρήστες που μοιράζουν τα αρχεία, υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους από τη βοήθεια που θα παρέχεται στους ISP να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας τους. «Συζητάμε με τους παρόχους για περισσότερο από ένα χρόνο, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη τους, όταν υπάρχει μεγάλη κίνηση, κατά 90%».
Η εταιρεία επίσης αναζητά τρόπους να εκμεταλλευτεί την αποθηκευτική ικανότητα και την επεξεργαστική ισχύ της κοινότητας όλων των χρηστών που μοιράζονται αρχεία στο Ίντερνετ, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο δίκτυο υπολογιστών που συνδέονται με υπηρεσίες peer-to-peer.
«Μιλάμε για την επόμενη γενιά του file-sharing, ώστε να μπορείς να δημιουργήσεις έσοδα από την αποθήκευση και την βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο». Πάντως, η GGF θεωρεί ότι προς το παρόν η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. «Η τεχνολογία αυτή είναι νέα. Προς το παρόν, καθιστούμε σαφείς σε όλους τις προθέσεις μας και ζητούμε την εμπιστοσύνη των χρηστών» κατέληξε ο Παντέγια.
[via]