Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

LG X110 vs MSI WIND vs ACER ASPIRE ONE vs EEE PC 900

Πολλοί αναγνώστες ψάχνουν και προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποιο netbook για να αγοράσουν. Αυτά τα μικρά και φτηνά μικρά laptops ανεβαίνουν συνεχώς στην εκτίμηση των καταναλωτών και οι εταιρείες έχουν αρχίσει τον μεταξύ τους "πόλεμο" για τα καλά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι σε ποιο να καταλήξουν. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσω, θα προσπαθήσω να κάνω μια σύγκριση μεταξύ των κυριοτέρων αντιπάλων, η οποία δε θα έχει να κάνει τόσο με τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναλύονται πολύ σε προηγούμενα άρθρα εδώ αλλά και σε χιλιάδες άλλα blogs, αλλά θα βασίζεται κυρίως στην εμφάνιση (με παράθεση φωτογραφιών) και στο πόσο διαφέρουν μεταξύ τους στο θέμα πρακτικότητας και ευχρηστίας.


Επειδή τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πάνω κάτω τα ίδια με ελάχιστες διαφορές μεταξύ των υπό εξέταση netbooks, προς το παρόν θα τα εξετάσουμε από άλλη οπτική γωνία.

Ξεκινάμε λοιπόν με το μέγεθος...
LG X110 --> 10 ίντσες
MSI WIND --> 10 ίντσες
ACER ASPIRE ONE --> 8,9 ίντσες
ASUS EEE PC 900 --> 8,9 ίντσες




Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το netbook σας για μεγάλα σχετικά κείμενα τότε διαλέξτε μεταξύ LG και MSI. Με μεγαλύτερη διαγώνιο οθόνης το πληκτρολόγιο είναι σαφώς μεγαλύτερο και πιο βολικό. Αν από τη άλλη το μέγεθος είναι το κύριο κριτήριο σας, τότε τα ACER και ASUS είναι για εσάς με το τελευταίο να κερδίζει άνετα το βραβείο μικρού μεγέθους.

Βέβαια μπορεί πάντα να γίνει σύγκριση μεταξύ τους, καθαρά ως προς το μέγεθος της οθόνης. Η δική μου εμπειρία λέει πως αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα όρασης ή αν ζαλίζεστε εύκολα στο pc, τότε μη πάρετε κάποιο με μικρή διαγώνιο. Προτιμήστε κάποιο μεταξύ των LG και MSI ή ακόμα δείτε και το EEE PC 1000, όχι το 900 γιατί και αυτό όπως και το Aspire One της Acer με την οθόνη των 8,9 ιντσών δε θα το αντέξετε για πολλά πολλά.

Από την άλλη, έχουμε μια μικρή λεπτομέρεια που για μένα κάνει τη διαφορά. Το netbook πρέπει να είναι βολικό στη χρήση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πόδι. Σε αυτό παίζει ρόλο το σχήμα και πόσο μπορεί να στηριχτεί με το ένα χέρι. Σε αυτό νομίζω κερδίζει με διαφορά το ACER λόγο του κενού μεταξύ μπαταρίας και οθόνης που σας επιτρέπει να περάσετε τα δάχτυλα από εκεί κρατώντας το σταθερό.



Όσον αφορά το σχέδιο του καθενός, δε μπορώ να πω τίποτα. Εγώ ξετρελάθηκα με το Saphire Blue χρωματάκι του Aspire One ενώ η κοπέλα μου ήθελε ένα MSI WIND σε ροζ χρωματάκι γιατί είναι πολύ "γλυκούλικο".

Για τα υπόλοιπα, θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους. Δείτε τα το ένα δίπλα στο άλλο και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Το θέμα εμφάνιση σε αυτά τα μικρά παίζει αρκετά συμαντικό ρόλο, όσο και αν δε μου αρέσει που το λέω. Από τεχνικά χαρακτηριστικά οι διαφορές υπάρχουν, αλλά είναι μικρές. Οπότε ερχόμαστε στο θέμα της εμφάνισης πλέον.




Μετά την εμφάνιση λερχεται το θέμα τιμή... εδώ έχουμε και λέμε:
LG X110 --> αναμένεται στα 399€
MSI WIND --> 385€
ACER ASPIRE ONE --> 299€-399€ ανάλογα με την έκδοση
ASUS EEE PC 900 --> 299€-329€ ανάλογα με την έκδοση (αποφύγετε την έκδοση 16G γιατί έχει πολύ αργό σκληρό.)
Όπως βλέπετε οι διαφορές και εδώ είναι μικρές με τα ASUS και ACER να ξεκινάνε από τη χαμηλότερη τιμή, ενώ σε εκδόσεις με Windows XP σχεδόν όλα έχουν την ίδια τιμή. Η απόφαση λοιπόν μπορεί να βασιστεί και σε καθαρά υποκειμενικά κρητήρια)





Δεν υπάρχουν σχόλια: