Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Projector για το σπίτι και τι να προσέξει κανείς - Turbo-X PD-X500 review



Ελάχιστοι έχουν ανακαλύψει την απόλαυση που μπορεί να σου δώσει ένας απλός και φτηνός projector όταν τον εγκαταστήσεις στο σπίτι (αφού βρεις ένα κενό τοίχο) και τον συνδυάσεις με ένα φτηνό desktop pc ή ένα laptop. Κολλημένος όπως είμαι με anime και ταινίες αλλά και κανέναν αγώνα champions leage έχω αγοράσει έναν Turbo-X PD-X500. Πριν από αυτό είχα έναν Viewsonic και έχω δουλέψει και με Sony, Benq αλλά και με αρκετούς άλλους.

Ήρθε προχτές ένα φιλαράκι μου και ζήτησε την άποψη μου πάνω στο θέμα γιατί ήθελε να βάλει έναν στο σπίτι. Μετά από κάποια "σχετική" εμπειρία έχω να πω τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν πάντα προσωπική άποψη...

1. Δε χρειάζεται να δώσετε πολλά λέφτά για τον projector που θα αγοράσετε για το σπίτι. Τη δουλειά ο Turbo-X PD-X500 των 499€ την κάνει μια χαρά και μάλιστα με το παραπάνω
2. Αν σκοπεύετε να συνδέσετε μόνημα ένα pc επάνω του τότε φροντίστε να μπορεί να "βγάλει" αναλύσεις τουλάχιστο 1024x768. Έχω δουλέψει με 800x600 projector που δεν ήταν και το πιο βολικό. Βέβαια αν η τσέπη σας σηκώνει κάποιον από αυτούς με χαμηλή ανάλυση μόνο, το μόνο που έχω να πω είναι μη το σκέφτεστε καθόλου... απλά αγοράστε τον! Ακόμα και σε 800x600 η ανάλυση είναι υπέραρκετή! Μη ξεχνάτε ότι ένα DVD έχει μικρότερη. Ταινίες θα βλέπετε μια χαρά και εκεί.
3. Προσέξτε τη φωτεινότητα... όσο παραπάνω τόσο καλύτερα. Το σπίτι δεν είναι αίθουσα συνεδριάσεων να έχει τα πάντα κλειστά και να μη μπαίνει φως από πουθενά. Οπότε όσο δυνατότερος τόσο καλύτερα.
4. Μην αγοράσετε οτιδήποτε του οποίου η λάμπα δεν αντέχει τουλάχιστο 2500 ώρες. Όταν μάθετε πόσο κοστίζει θα κλαίτε που για 50-60€ δε πήρατε κάποιον που η λάμπα του αντεχε 1000 ώρες περισσότερο.
5. Αρκετά βασικό όταν παίρνεις κάτι τέτοιο για το σπίτι είναι η φασαρία. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αυτό που λέω αλλά όταν κάθεσε να δεις μια ταινία με την ησυχία σου το τελευταίο που θες είναι να σου σπάει τα νεύρα ο ανεμιστήρας του projector.
6. Ένα τελευταίο... δε χρειάζεστε απαραίτητα πανί αν έχετε έναν λευκό, λοιο τοίχο. Το πανί θα κάνει διαφορά, αλλά για 70+€ που θα χρειαστεί είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί σε κάποια άλλη φάση.

Τώρα συγκεκριμένα στην περίπτωση του φίλου που θέλει να πάρει τον Turbo-X PD-X500 εγώ του είπα τα εξής:
- Καλός και δυνατός
- Πολύ καλή ανάλυση για τα λεφτά του
- Αρκετά μικρός και στυλάτος
- Δυστυχώς του λείπει μεγαφωνάκι (μικρό το κακό)
- Αργεί λίγο στην αλλαγή ανάλυσης (από TV-Tuner σε Pc) αλλά μικρό και αυτό το κακό
- Μετά από 1200 ώρες λειτουργίας η λάμπα είναι ακόμα άψογη
- Βολικό τηλεκοντρόλ με ενσωμματωμένο lazer pointer για να βολεύεστε να δείχνετε (και όμως όταν κάνουμε Web browsing στο σαλόνι χρειάζεται για να δείχνεις γρήγορα που ζητάς από τον άλλο να κάνει κλικ)
- Έχει ένα αρνητικό για μένα οσον αφορά το stand by mode του. Παρά το γεγονός του όταν είναι κλειστός δε λειτουργεί τίτοτα οπότε και δεν ανεβάζει θερμοκρασία, ο ανεμιστήρας παίρνει μπρος κάθε λίγα λεπτά για λίγα δευτερόλεπτα κάνοντας αρκετή φασαρία. Με ανάγκασε να βάλω διακόπτη παροχής ρεύματος γι αυτό το λόγο!

Σε γενικές γραμμές έχω αλλάξει 2 projectors μαζί με τον Turbo-X PD-X500. Από αυτόν είμαι υπεραυχαριστημένος μέχρι τώρα. Σε αγώνες και σε ταινίες με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο και έχει βγάλει τα λεφτά του με το παραπάνω! Εγκρίνω ανεπιφύλακτα! Όσοι το σκέφτεστε, απλά δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε. Η τηλεόραση είναι μια συσκευή που το μέγεθός της συνηθίζεται εύκολα στο μάτι. Ο projector όχι!

Χαρακτηριστικά του Turbo-X PD-X500
Μοντέλο PD-X500
Τύπος Multifunctional
Τεχνολογία DLP
Ευκρίνεια Τυπική ευκρίνεια (Standard)
Μέγιστη Ανάλυση 1024 x 768
Φωτεινότητα 2000
Αντίθεση 2000:1
Aspect Ratio 4:3 (Native)
Απόσταση Εστίασης από 1.2m έως 10.8m
Μέγεθος Προβολής 33 inches εώς 300 inches
Διάρκεια Ζωής Λάμπας 4000 ώρες (eco mode)
Εγγύηση Λάμπας 6 μήνες
Υποδοχές Εισόδου 1x Composite 1x S-Video 1x USB (για control & update) 2x VGA RS 232 (service & update)
Υποδοχές Εξόδου VGA (monitor loop)
Διαστάσεις 271 x 223 x 90 mm
Βάρος 2.700 g
Λοιπά Χαρακτηριστικά Laser remote. Τσάντα μεταφοράς Επίπεδο θορύβου 30dB. Συμβατός με σήμα μέχρι 1080p.

Δεν υπάρχουν σχόλια: