Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Sony Ericsson G900


Χτες έπεσε στα χέρια μου ένα "σχετικά" καινούριο κινητό της Sony Ericsson (κυκολοφορεί εδώ και μερικούς μήνες στην Ελλάδα). Πρόκειται για μια μήξη στην ουσία κινητού και smartphone που τα έχουν παντρέψει με πολύ κομψό τρόπο. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια συσκευούλα που έχει σχήμα κανονικού κινητού, με πλήκτρα και όλα τα συναφή, αλλά και οθόνη αφής. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνει είτε από τα πλήκτρα είτε από την οθόνη.

Οφείλω να ομολογήσω πως όταν το έπιασα στα χέρια μου ήθελα να γελάσω, αφού η οθόνη των 2,4 ιντσών, η οποία μπορεί να παρουσιάσει 262.144 χρώματα σε ανάλυση 240 x 320 pixels μου φάνηκε αρχικά αρκετά μικρή για να χρησιμοποιήσω τα δάχτυλά μου πάνω της. Πέντε λεπτά μετά το γέλιο μου κόπηκε, όταν συνειδητοποίησα πως η συγκεκριμένη οθόνη συμπεριφερόταν ίσως καλύτερα από το HTC touch που χρησιμοποιώ εγώ. Αν και μικρά σχετικά τα εικονίδια ήταν αρκετά εύκολα να τα "πατήσει" κανείς, ακόμα και αν έχει χοντροκομμένα δάχτυλα οπως τα δικά μου.

Μετά από ήρθε η ώρα του "παιχνιδιού"! Αρχίσα να ψάχνω το κινητό, για να ανακαλύψω με ευχαρίστηση πως έχει wifi και πως παρά το γεγονός του ότι δεν είναι windows mobile δε του λείπει τίποτα!Web browser έχει, e-mail client έχει, rss reader έχει, Quickoffice για να ανοίγετε και να διαβάζετε έγγραφα word και excel έχει, pdf reader έχει, μετατροπέα μονάδων έχειιιι, στερεοφωνικό ραδιόφωνο έχειιιι, δυνατότητα για ανάκτηση και ακρόαση podcasts έχειιιιιιιι... ακόμη και αλλαγή προσανατοισμού της οθόνης για διευκόλυνση χρήσης των παραπάνω έχει! Βέβαια έχει ένα αρνητικό. Δεν έχει HSDPA αλλά τουλάχιστο είναι το πρώτο αρνητικό μέχρι τώρα. Σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι ο RSS reader είναι πολύ καλά οργανωμένος με ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να του δώσετε εντολή να ενεργοποιείται αυτόματα μόλις βρει γνωστό δύκτιο internet.

Το interface είναι πολύ απλό και η χρήση της γραφίδας σχεδόν ανούσια. Άλλωστε το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με τα smartphones τύπου touch και iPhone είναι πως έχει το κλασικό αριθμητικό πληκτρολόγιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή κειμένου, που μπορεί να μην είναι το ίδιο γρήγορο με τη γραφίδα (εκτός αν το χρησιμοποιεί η κοπέλα μου για να γράψει μήνυμα... ούτε με το πληκτρολόγιο του pc δε την προλαβαίνω :P ) αλλά είναι βολικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι. Βέβαια δε του λείπει και το qwerty ελληνικό πληκτρολόγιο αφής, που αν τόσο πολύ θέλετε μπορείται να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με τη γραφίδα.

Η ιαπωνοσουηδική εταιρεία κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεσή της κατασκευάζοντας μία αξιόλογη συσκευή, που θα μπορέσει να καλύψει ταυτόχρονα τόσο τις απαιτήσεις όσων αναζητούν ένα smartphone, όσο όμως και των χρηστών που επιθυμούν να απολαύσουν την ευχρηστία που παρέχει μία οθόνη αφής. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο G900 και τα προγενέστερα UIQ κινητά της Sony Ericsson, καθώς έχουν γίνει τόσες πολλές επεμβάσεις που την καθιστούν σχεδόν... αγνώριστη. Τα panels που παρουσιάζονται σε κατάσταση αναμονής, αλλά και οι αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον εργασίας διευκολύνουν την πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου είτε με τα δάχτυλα, είτε με το πληκτρολόγιο. Όσοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν «συμβατικά» τηλέφωνα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία αν επιχειρήσουν να «περιηγηθούν» στα menu του G900.

Παραπέρα, η Sony Ericsson δε μας απογοητεύει για μια ακόμη φορά στο θέμα της αυτονομίας, αφού μπορεί να φτάσει τις 12 ώρες ομηλίας και 380 ώρες αναμονής! Η RAM του φτάνει τα 128 MB και flash rom του τα 256 MB, ενώ δε του λείπει η δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με κάρτες Memory Stick Micro. Η τελευταία κρίνετε απαραίτητη, αφού η φωτογραφική που έχει το κινητό αυτό είναι της τάξης των 5 MPixel (με φλας), πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί κανείς αρκετό χώρο για φωτογραφίες!

Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση που μετά από την επαφή που είχα χτες μαζί της με έχει βάλει σε πειρασμό. Με την τιμή του να βρίσκεται πάνω κάτω στα 350-380€ είναι μια αξιοπρεπέστατη επιλογή για τον μέσο χρήστη, αλλά δε θα αφήσει αδιάφορο ακόμα και τον πιο "προχωρημένο" gadget-άκια. Αναλυτικό review θα δρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: